Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 73. yıl dönümü dolayısıyla Taksim Cumhuriyet Anıtı’nda ve Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda törenler düzenlendi
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 73. yıl dönümü dolayısıyla ilk tören Taksim Cumhuriyet Anıtı’nda düzenlendi. İstanbul Valiliği, 1. Ordu Komutanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve diğer kurum ve kuruluşların çelenklerinin anıta bırakılmasıyla başlayan törende, saat 09.05’te saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Bu sırada, Taksim Meydanı'ndaki vatandaşlar da saygı duruşunda bulundu, sürücüler araçlarını durdurdu.
Daha sonra, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Anıt Özel Defteri'ni imzaladı. Vali Mutlu, deftere şunları yazdı; “Büyük Önder Atatürk, bugün yurdumuzun her köşesinde olduğu gibi, aramızdan ayrılışınızın 73. yıl dönümü anma törenlerinde, İstanbul halkıyla huzurlarınızdayız. 'Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır. Ancak Türkiye Cumhuriyeti devleti ilelebet payidar kalacaktır' diyerek, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin sonsuza dek yaşatılmasını hedef gösterdiniz. Bizler bu ülkünün aydınlık yolunda yürümeye devam edeceğiz. Türk milleti, devleti ile kenetlenerek barış içinde kardeşçe yaşamanın verdiği güçle ülkemizi dünyanın en zengin ülkeleriyle aynı düzeye getirmek için çalışıyor. Bu hedefe mutlaka ulaşacağız. Birlik ve beraberliğimize, bölünmez bütünlüğümüze mani olmaya çalışan tüm engelleri aşıp Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni sonsuza kadar yaşatacağımıza huzurunuzda söz veriyoruz. Ruhun şad olsun.”
Büyük Önder Atatürk, daha sonra Harbiye’deki Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenen törenle anıldı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı ve 10. Yıl Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende bir konuşma yapan İstanbul Üniversitesi Atatürk ve İnkılap Tarihi Enstitüsü öğretim üyesi Doç. Dr. Serkan Tuna, Atatürk'ün hem çağdaşı hem de kendisinden sonraki liderlerden farklı olduğunu söyledi.
Atatürk'ün her zaman millet iradesine başvurmanın önemine işaret ettiğini ve TBMM'nin kapatılması yönündeki çağrılara hiçbir zaman onay vermediğini anlatan Tuna, misak-ı milli sınırları dahil bütün kararların millet iradesiyle yürürlüğe girmesine özen gösterdiğini kaydetti. Atatürk'ün bu tavrını, Cumhuriyetin ilanından sonra da sürdürdüğünü, her seferinde seçilerek Cumhurbaşkanlığı görevini devam ettirdiğini belirten Tuna, onun gözünde Türkiye'yi ayakta tutacak en önemli ilkelerden birinin de bağımsızlık olduğunu vurguladı.
Tuna, “Atatürk, kültüre de çok önem veriyordu. O dönemin diplomasi dili olan Fransızca ve Almanca'yı iyi biliyordu. Bununla birlikte Atatürk'ün özel kütüphanesinin kataloğu incelendiğinde onun erken yaşlardan itibaren ne büyük bir okuma sevgisiyle hayatını devam ettirdiğini görmekteyiz. Ulusal kültürümüzün çok önemli parçalarını oluşturacak olan tarih ve dil çalışmalarına da Cumhuriyetin ilanından hemen sonra bu bilinçle ağırlık vermiştir” diye konuştu.
Törende, daha sonra İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından İl genelinde bulunan okullar arasında düzenlenen şiir, resim, ve kompozisyon yarışması ödül töreni gerçekleştirildi. Ödül töreninde, birincilere İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, ikincilere 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman ve üçüncülere İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından ödülleri verildi.
Anma töreninde daha sonra, Adıgüzel Sanatlar Anadolu Lisesi öğrencileri Atatürk Oratoryusu'nu sundu. Anma törenine, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın da aralarında bulunduğu protokol mensupları ve çok sayıda öğrenci katıldı.